Om Södra Bergsgården

Gården

Södra Bergsgården ligger i Torsberg, 6 km nordöst om Sunne, alldeles vid foten av Munkforshöjden. Från gården har man en fantastisk utsikt över åkrarna och skogarna, samt en liten glimt av sjön Björken i norr.

Vi som bor på Södra Bergsgården heter Sophia Ström och Christoffer Engström och flyttade hit 2016.
Sedan 2019 har vi även vår dotter Olivia med oss.

På gården bedriver vi lantbruk i mindre skala. Vi slår hö på våra marker, som blir mat till djuren på vintern. Djuren hjälper till att beta och hålla markerna öppna.


Vi innehar tillstånd från Länsstyrelsen
enligt paragraf 16 för verksamhet med häst.

Vi är av Länsstyrelsen godkänd verksamhet
för offentlig förevisning av djur.

Vår besöksverksamhet är anmäld till Jordbruksverket.

 


Djuren

På gården finns hästar, getter, får, höns, kor,
kaniner, katter och hundar.

God djurhållning är det som ligger oss allra varmast om hjärtat. Alla våra djur, stora som små, går på lösdrift och är så kallade utegångsdjur. Det innebär att året om, väljer djuren själva när de vill vara inne och när de vill gå ut. De har fri tillgång till halmade ligghallar, där de går ut och in som de vill. 

Hos oss är alla djuren lyckliga, friska och nöjda! Det märks på sättet de möter dig i grinden när du kommer för att hälsa på dem. De tycker om människor. Kanske är det för att deras människor tycker så fantastiskt mycket om dem...?

 

Jag som driver företaget Södra Bergsgården, och som du oftast träffar när du besöker gården, heter Sophia. Djur har alltid varit min passion och mitt kall i livet. Jag visste redan som femåring att jag skulle bo på en gård med många djur när jag blev vuxen. 
Det viktigaste för mig är att ha djur på ett sätt som är rättvist mot djuren. Det betyder att de ska kunna röra sig över stora ytor, flockdjur ska gå i flock, de ska kunna styra över sin tillvaro själva och de ska alltid tillåtas ha en åsikt.
Det betyder alltså framförallt att man ska respektera djuret som individ och vara lyhörd för dess röst. Det viktigaste är inte att prata utan att lyssna, det gäller framförallt i umgänget med djur. 

Min drivkraft är att erbjuda detta fantastiska umgänge med djur till alla som är intresserade. Jag hoppas kunna visa på ett mjukare, mer inkännande sätt att hantera djur på deras villkor. 


Torsberg 212
686 91 Sunne 
info@sodrabergsgarden.se
Instagram: sodrabergsgarden
Facebook: Södra Bergsgården